Demansın (bunama) önüne geçecek 9 yaşam tarzı önerisi
Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demansın en sık görülen nedeni ise tüm demans hastaların en az yarısının muzdarip olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.
Demans riski yaşlılıkla birlikte artar ve bir hastalıktan kaynaklanmaktadır ama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Uzmanlar bu gibi efsanelerin önüne geçmeye çalışıyor.
Demansın (bunama) önüne geçecek 9 yaşam tarzı önerisi
Her 3 vakadan birinin engellenebildiği demans ya da bunama hakkında yapılan araştırmalar, erken ve ilerleyen dönemlerde yapılacak yaşam tarzı seçimleri ile bu hastalığın önüne geçilebileceğini savunuyor.
Demans (Bunama) Nedir?
Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demansın en sık görülen nedeni ise tüm demans hastaların en az yarısının muzdarip olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.
Demans riski yaşlılıkla birlikte artar ve bir hastalıktan kaynaklanmaktadır ama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Uzmanlar bu gibi efsanelerin önüne geçmeye çalışıyor zira asıl önemli olan erken tanı koyulup demansa hangi hastalığın yol açtığını ve tedavi için hangi yolun izleneceğini keşfetmek.
Demans hastalığı olan insanların çoğu unutkanlık ve hafıza sorunlarından muzdariptir; ancak diğer zihinsel beceriler de etkilenmektedir. Bunlar kendini şu şekillerde gösterebilir:
Girişim ve eylem gücü
Kelimeleri bulma ve cisimleri adlandırma kabiliyeti
Yol bulma kabiliyeti (yön kestirme yeteneği)
Hesap yapma kabiliyeti
Kavrama ve sorun çözme
Kişilerin adını hatırlama kabiliyet
Raporda 9 yaşam tarzı önerisi öne çıkıyor
Dünyada 44 milyon Demans hastası var ve her 4 saniyede bir, bir kişiye Demans teşhisi konuyor. Türkiye’de de 600 bin Demans hastası bulunuyor ve bu sayı giderek artıyor. Alzheimer demans hastalarının %60 ile %80 arasında bir oranda gözükmekte.
Hem hastalar hem de yakınları için oldukça zor bir hastalık olan demansın önüne geçmek için 1823 yılında kurulan bağımsız akademik dergi The Lancet’ın kurduğu Demans Bakım ve Engelleme Komisyonu geçtiğimiz günlerde ilk raporunu yayınladı.
24 adet dünyaca ünlü uzmanın beraber çalışarak hazırladığı rapor, demans hakkında sistematik bir şekilde verileri inceleyerek öneriler sunmayı hedefliyor. Uzmanların incelediği verilerde, 9 adet yaşam tarzı önerisi öne çıkmış.
Erken yaşlarda:
1. En az 15 yaşına kadar okulda kalınmalı öğrenme hayat boyu devam etmeli
Orta yaş dönemindeki öneriler demansa yakalanma riskini %20 oranında azaltıyor:
2. İşitme kaybını kontrol ettirmek
3. Yüksek tansiyon hastalığını engellemek
4. Obezitenin önüne geçmek
İlerleyen yaşlarda yapılacaklar ise riski %15 oranında daha azaltıyor:
5. Sigarayı bırakmak
6. Depresyonu tedavi etmek
7. Fiziksel aktiviteleri artırmak
8. Sosyal ilişkileri güçlendirmek
9. Diyabetin önüne geçmek
Komisyon üyesi psikiyatri profesörü Lon Schneider, bu yaşam tarzı önerilerin etkisinin demansı engellemekte şu an da test edilen ilaçların etkisinden çok daha güçlü olduğunu belirtiyor. Scneider tıbbi ilaçların ilerlemesi kadar, önleyici tebdirlerin etkisinin de göz ardı edilmemesini öneriyor.
Raporun önermiş olduğu yaşam tarzı seçeneklerine bakınca aslında çoğu hastalığın önüne geçmek için yapılması gerekenler ile aynı olduğunu farketmemek elde değil. Bu da bu yaşam tarzı önerilerini erkenden kabul etmenin önemini bir kez daha gösteriyor.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com